مادۀ نخست در منشور جنبش ما، ایمان به خدا و توجه به میراث خود ماست. کرامت انسان را باور داریم و ظلم و بیداد را در همۀ ابعاد سیاسی و اجتماعی و اقتصادی آن در سطح منطقه و جهان عرب و در سراسر جهان، نمیپذیریم. سلسله درسها و سخنرانیهای ایرادشده که به صورت جزوه در اختیار دوستان قرارگرفته، موجب شد که جوانان ما در جنبش به مباحث فرهنگی توجه کنند و آنها را مکتوب کنند. این درسها چهل مبحث را شامل میشود که در اختیار برادران قرار دارد. من نیز آنها را در اختیار دارم و نکاتی را هم بدان خواهم افزود و چنانکه در هفتۀ گذشته عرض کردم، هر هفته دو مبحث را تدریس خواهیم کرد که به صورت مکتوب نیز در میان اعضای همۀ واحدها توزیع خواهد شد، چراکه مطالعۀ این درسها و مباحث برای اعضای جنبش محرومان الزامی است.
امیدواریم که در خلال چهل مبحث مذکور، هویت فرهنگیِ جنبش محرومان بهگونهای منسجم، بر مبنای آنچه تاکنون فراگرفتهاید، شکل گیرد و ما با دیگر فرهنگها نیز ارتباط برقرار کنیم، چنانکه در صدر اسلام نیز مسلمانان به مرحلهای رسیدند که قرآن کریم اینگونه از آن تعبیر میفرماید: «الْیَوْمَ یَئِسَ الَّذِینَ کَفَرُواْ مِن دِینِکُمْ فَلاَ تَخْشَوْهُمْ وَاخْشَوْنِ.» و در ادامۀ این آیه میفرماید: «الْیَوْمَ أَکْمَلْتُ لَکُمْ دِینَکُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَیْکُمْ نِعْمَتِی وَرَضِیتُ لَکُمُ الإِسْلاَمَ دِینًا.» و سپس به آیهای میرسیم که میفرماید: «وَطَعَامُ الَّذِینَ أُوتُواْ الْکِتَابَ حِلٌّ لَّکُمْ وَطَعَامُکُمْ حِلُّ لَّهُمْ.» بنابراین، پس از شکلگیری و تکامل هویت اسلامی، معاشرت با اهل کتاب مانعی ندارد، ما نیز درصدد تکمیل همان هویت فرهنگی جنبش یا فرهنگ جنبش هستیم.
مبحثی که در ابتدا مطرح خواهد شد، چهار یا پنج درس را شامل میشود که عبارتاند از: پیدایش جنبش محرومان، مقدمات و شرایط پیدایش آن و نیز بستر تاریخی و جغرافیایی آن؛ که شامل جناحهای متحد داخل لبنان و دنیای عرب و سراسر جهان نیز میشود.